Veebis ja üldse meedias ringlesid eelnevalt kõlakad, et Apple'il on tänavu varuks kaks-kolm uut iPhone'i, uus Apple TV meediapleier, uued AirPodsi juhtmeta kõrvaklapid ja uus Apple Watchi nutikell. Kõik peale viimase nägemise osutus siit ka tõeks.

Meediatähelepanu kogus ka ürituse toimumispaik, Steve Jobs Theater (Steve Jobsi nimeline loengusaal) ehk Apple'i peakorterisse püstitatud vägev uus auditoorium, mida näete osaliselt ka ülaloleval pildil.

See sisaldab tuhandet luksuslikku nahktooli – maksumusega kuuldavasti 11 700 eurot tükist ja – muidugi arvukalt tipptehnoloogilisi lahendusi.

Tüüpiline Apple'i suurüritus algab eneseülistamisega. Juhatuse esimees Tim Cook astub lavale ning kiidab oma eelkäijat Steve Jobsi ja pärandit, mida see legendaarne tippjuht endast maha jättis, kui 2011. a oktoobris suri.

Watch 3

Esimene tootetutvustus puudutab Apple Watchi nutikellasid, millealane müük nautivat tänavuse ja mulluse võrdluses 50% kasvu. Cook ütleb, et Apple Watch on juhtiv kellakaubamärk, mis edestab nimesid nagu Rolex, Fossil, Omega ja Cartier.

Järgnevad Watchi kasutamise näited, mis keskenduvad nutikellade puhul tüüpilisele: kandja terviseandmete kogumine ja trennis abistamine.

Apple'i tippjuhtkonda kuuluv Jeff Williams kirjeldab veel tootearendusi Watchi alal. Kesksel kohal on senisest veel täpsem südamerütmi jälgimine ja ebakorrapäradest teavitamine.

Apple Watch 3 uuendused on korralikud, kuigi neid oodanuks juba eelneva ehk teise põlvkonna aparaatidelt:

* mobiilside,

* peagi lisanduv Apple Musicu tugi, et striiminguteenus otse randmele suunata,

* digiabiline Siri (nii hääle kui ka teksti kujul),

* uus sensor: kõrgusemõõtja (trepil sportimisele mõeldes)

Mobiilsidesignaali püüab ekraan, mis täidab ka antenni ülesandeid. Sideks vajalik SIM on e-tüüpi ehk juba kella sees ning selle lahutamatu osa. Kell samas pole suurem kui enne. Uus kahetuumaline protsessor suurendab võimsust 70% võrra.

Watch 2 muutub nüüd odavamaks, USA-s saadaval alates 249 dollarist. Uus mudel on alates 399 dollarist, ilma mobiilsideta alates 329 dollarist.

Watch 3 ilmub müügile 22. septembril, 26 riigis esialgu ilma mobiilsideta variandis, 9 riigis kohe mobiilsidega.

Uus Apple TV meediapleier

Nagu veebis kõmutatud ja nüüdseks ka juba mõistlik tahta, toetab aparaat 4K pilti (neli korda rohkem piksleid kui täiskõrglahutuse puhul) ja eriti laia värviulatust ehk moekat HDR-tehnoloogiat (HDR10 ja Dolby Vision).

A10X kiip andvat seadmele eelmisega võrreldes neli korda rohkem graafikajõudlust.

Meediapleier toetab paljusid teleteenuseid, millest eestimaalasel kasu poleks, aga ka striiminguteenuseid Amazon ja Netflix. Peatselt on oodata ka nende 4K filmide valikut, mis on sama kallid kui HD-kvaliteediga sisu.

See on tähtis, sest Apple pidi selle saavutamiseks päris kaua võitlema. Filmitootjad tahtsid 4K filmide eest rohkem raha küsida kui HD sisu eest. Apple on esimene, kes siin oma tahtmise läbi surus. Ärge öelge, et firma ei tee maailmale kingitusi!

Apple TV 4K ilmub 22. septembril nagu ka Watch 3, hind USA-s on 179 dollarit.

Foto: AP

iPhone 8 ja 8 Plus

Tehnoloogiafänne huvitab muidugi, mitu uut iPhone'i tänavu ilmub, mis on nimed ja kas need on ka väga kallid.

Tim Cook alustab pingekruttimiseks iphone'induse lühiajalooga, mis on ka muidugi tähtis. Kümne aasta eest ilmunud esimene iPhone pani aluse digi- ja nutielule nagu seda praegu teame.

iPhone 8 ja selle veidi vägevam-kallim õde 8 Plus on tegelikult täitsa mulluste 7 ja 7 Plusi moodi. Ekraanidki sama suured: 4,7 ja 5,5 tolli.

Klaasist tagakülg olla aga tugevam kui senised, mida telefonid siiani sisaldanud. Okei.

iPhone 8 on ka vee ja tolmu suhtes vastupidav, 25% valjemate kõlaritega kui iPhone 7 pakub.

A11 Bionic on uus kuuetuumaline kiip, väidetavalt 70% võrra kiirem kui senine A10. Graafikalahendus olla 30% võrra võimekam.

Süsteem on optimeeritud ka liitreaalsuse kasutamiseks, kui mobiilimäng Pokémon GO ei jäägi juhtumisi selle valdkonna ainsaks täheks.

Suured müügiargumendid puudutavad pildistamist nagu tänapäeval telefonde puhul ikka. Apple varustas kaamera oma uue pildisignaaliprotsessori – senisest kiirem autofookustamine hämaras –, uue parema piksliprotsessori ja esmakordselt riistvaralise mitmeribalise müravähendamislahendusega.

iPhone 8 on 12 MP põhikaameraga, 8 Plus omakorda topelt-12 MP sensoriga. Lisaks optiline pildistabiliseerija.

Portreefotodel saab valgust nüüd pildistamise järel muuta, mis on ju... vingem kui 7 Plusi pakutav lahendus.

iPhone 8 ja 8 Plus on esimesed telefonid, mis pakuvad kõrglahutusega videot aegluubis 240 kaadrit sekundis. Loodetavasti saab teha pikemaid klippe kui Sony Xperia XZ Premiumi ja XZ1 pakutavad 5-6 sekundit. Sonyl on muidugi samas 960 kaadrit sekundis.

Ohoo, iPhone'id saavad lõpuks ka juhtmeta laadimise! Kasutatav lahendus selle jaoks on Qi.

8 ja 8 Plus hinnad USA-s algavad 699 ja 799 dollarist, andmeruumi on 64 kuni 256 GB. Ilmuvad 15. septembril. iOS 11 opsüsteem järgneb neli päeva hiljem.

Vasakult: iPhone 8 Plus ja 8 (Foto: tootja)

iPhone X

Ja kuulukad osutusid tõeks, et Apple väljastab tänavu sügisel kolmandagi mudeli, eriti kalli juubelimudeli X! See on rooma kümme, mitte iks, kui täpne olla.

X on topelt-põhikaameraga (12 MP sensorid, f/1.8 ja f/2.4 telefoto), suht raamideta ekraaniga ja seetõttu pole ka ilma kodunuputa.

Välk kasutab koguni nelja LED-tulukest (tavaline on kaks) ja telefotoava laseb väidetavalt 36% võrra rohkem valgust sisse kui iPhone 8 oma. Selfi-kaamera lubab samuti portreepilte teha.

See on esimene täiskõrglahutusest enam piksleid ekraanile manav iPhone. Täpsemalt 1125 x 2046 pikslit ehk 455 tolli kohta. Mitte et see reaalses kasutuses tähtis oleks, aga... rekord ju! Ekraan on 5,8 tolline ja OLED.

Apple on iPhone X-i puhul üllatavalt uuendusmeelne. Super Retina ekraan toetab HDR-pilditehnoloogiat (Dolby Vision, HDR10) ja True Tone'i. Apple oleks tavaolukorras oodanud, et trendikad lahendused kõigepealt laiemalt leviksid, enne kui ise kasutusele võtab.

X-i saab kontrollida mitmete liigutuste ja žestidega:

* toksad ekraani või tõstad telefoni otse üles: X virgub

* ülalt alla viipamine näppu korraks ekraanile jättes viib koduekraanile; see toimib ka äppides

* kui tahad rakenduse sulgeda, viipad üles nagu viskaks selle ära...

Veel huvitavat? Tolmule ja veele vastupidav korpus, klaasist tagakülg, roostevabast terasest küljed, pimedaski toimiv infrapunaga näotuvastus, masinõppiv tarkvara...

FaceID näotuvastus võimaldab oma larhvi põhjal emoji'sid luua, sest maailmas polnud veel küllalt palju tobedat ajaviidet. Vabandust, õige on animoji ehk animeeritud emoji. Lahendust aitas arendada muide Snapchatti arendav Snap Inc.

Kusjuures näotuvastust lasevad kasutada ka mobiilimaksesüsteem Apple Pay ja varem TouchID-d kasutanud äpid!

Aku on veidi mahukam kui iPhone 7 oma ja kestab väidetavalt tarkvaralise optimeerituse tõttu ligi kaks tundi kauem. 8 ja 8 Plusi kombel saab akut laadida juhtmevabalt, Qi-lahendusega.

X on saadaval alates 3. novembrist, USA-s hind alates 999 dollarist, ehk siis polegi baashind üle tuhande nagu kardetud!

Uus huvitav laadimismatt

Kuna tänasel üritusel nägime mitut juhtmeta laetavat Apple'i aparaati, siis väljastab firma järgmisel aastal ka toreda laadimismati AirPower, mis neid kõiki korraga "toita" suudab.