Saksamaalt pärit Susanne sai mõni kuu tagasi teada oma Eestis elavast kaugest sugulasest Lenast. See lugu jõudis temani omakorda väga kauge Austraalia sugulase kaudu. Susanne, kel oli nagunii plaanis Tallinnasse, Eesti Päevalehte praktikale tulla, otsustaski siin Lena üles otsida.

Lena ja Eugen on omavahel seotud nii, et nad on nõbude lapsed. Peterburist on pärit nii Eugeni vanemad kui ka Lena pere. Vene revolutsioon, maailmasõjad ja nende järelmõjud paiskasid pered igasse ilmakaarde laiali.

Lena vanaema Marie Leontine Schillart, kes oli pooleldi eestlane ja pooleldi sakslane, sündis 1883. aastal Kuressaares. 16-aastasena läks ta Moskvasse ühele noorele aadlikule saksa keelt õpetama. Mees oli juba kihlatud, kuid kauni eesti neiuga kohtudes armusid nad teineteisesse. Neil sündis neli last, üks neist Lena ema.

Marie unistas Eestisse naasmisest ja pere kolis 1946. aastal pärast Teise maaailmasõja ja Leningradi blokaadi üle elamist tagasi Tallinna, kus Lena ka üles kasvas.

Lapsi Lenal ei ole. Tallinn oli tema elu keskpunkt, Eesti oli tema kodumaa. Seda kuni taasiseseisvumiseni. Miks? Vaata videost!