Keskerakondlane Peeter Ernits rääkis enne juhatuse istungit Delfi reporterile, et hetkel toimub erakonnas sisuliselt putšikatse. "Ma ei tea kuidas lõppeb. Suure tõenäosusega tekib kaks erakonda: üks väike arengupartei sarnane ja üks suur."

Ta ütles, et arvatavasti jääb suur osa liikmetest Keskerakonda, aga väike osa eraldub. "Vastasseis on läinud absurdseks. Ma olin vahepeal üsna kriitiline Mailis Repsi suhtes ja nõudsin, et ka meie fraktsiooni teine pool saaks anda oma allkirjad ja olla tema meeskonna taga. Ja seda nõudmist juhatuses aktsepteeriti ja ma tegutsesin täie jõuga, et Mailis Repsist saaks president," rääkis Ernits.

"Praegu tegelikult käivitus sama stsenaarium, mida me kahtlustasime ennegi. Enne arvasime, et 24 septembrini üritatakse hoida kodurahu ja peale seda tullakse kohe välja rünnakuga. Eelkõige, et hõivata volikogu, korraldada erakorraline kongress ja kukutada Edgar Savisaar ja praegune erakonna juhtkond," rääkis ta. "Meie prognoosid vastasid tõele."

Põhjuseid, näiteks garantiikirjade näol, leiab tema sõnul alati. "Asi on praegu ülimalt tõsine." Vaatamata kõigele on Ernitsa arvates võim ikkagi Savisaare käes. "Minu hinnangul ei ole juhatuse otsus legitiimne. Peasekretäri kohusetäitja ametikohta pole olemas, peasekretäri kohuseid täidab Oudekki Loone vastvalt erakonna esimehe eile õhtusele seisukohale ja pöördumisele kõigi erakonnaliikmete poole."

Kui üldiselt peab Ernits vaidlusi positiivseteks, siis hetkel on tema hinnangul läinud küsimused põhimõtteliseks. "Räägitakse Oudekki Loone kõrvaldamisest, aga tegelik mõte on lükata erakonna esimees Edgar Savisaar võimult ja siis minna Reformierakonna puudlina valitsusse."

"Ma arvan, et see nii läheb, kui konflikt jätlkub. Ma ei tahaks seda, aga vastasseis on nii terav. Kõige labasem võimuiha: kellele komisjoni esimehe koht, kellele ministri koht, kellele spiikri koht. Ma ei hakka nimesid nimetama, aga nad kõik teavad seda ja tegutsevad väga innukalt," ütles keskerakondlane.

Ernits on enda sõnul koguaeg rahutuvina tegutsenud. "Püüdnud vahendada neid asju, aga mingil hetkel tekib väsimus ja tülgatus. Milleks seda, kui võimuahned inimesed, sageli üleküpsenud broilerid, lihtsalt on pimestatud ja tahavad võimule saada. Ma olen ise kanakasvataja," ütles ta.

Küsimuse peale, kas esimees Edgar Savisaare tagasiastumine oleks erakonna kriisile lahendus, vastas ta, et kindlasti oleks. "Nende eesmärk ongi lükata Savisaar tagasi." Tema sõnul toimub samasugune tüli Reformierakonnas Siim Kallase ümber. "Samuti üleküpsenud broilerite plaan oli näidata, kes on erakonna peremees. Nii öelda härra Nilsoni ja tema kamba kava. Ja tehtigi nii, et tõmmati müts silmadele erakonna loojale. Ja näidati, et erakonna peremees ei ole Taavi Rõivas, vaid on keegi teine. Ning sama asi toimub Keskerakonnas, analoogia on üsna suur. Vaatame kes peale jääb," lõpetas Ernits.