LHV jaepanganduse juht Andres Kitter ütles, et kliendid on teenust juba pikalt nõudnud ning kodulaenu pakkumine mõjutab kindlasti tugevalt kliendibaasi. Seda kinnitab ka taotluste arv – enne börsiteate avaldamist oli laenutaotlejaid juba 30.

Varasemalt ei pakkunud LHV eluasemelanu, sest neil puudus pikaajaline odav ressurss. „Kuna hoiustebaas on kasvanud väga tugevalt, siis oleme hetkel olukorras, kus meie hoiused ületavad laene 200 miljoni euro ulatuses ja see on ka ainus kodulaenu portfelli finantseerimisallikas. Me ei kaasa erimeetmeid väljaspoolt panka,“ rääkis Kitter.

Kodulaenu pakkumine tänasel turul

„Kodulaen ei ole toode, millega me läheme väga agressiivsesse hinnakonkurentsi. Kogu oma äris lähtume sellest, et ühelt poolt tahame pakkuda turule konkurentsivõimelist hinda, aga teisalt oleme me börsiettevõte, kes tagab seda, et aktsionärid ja investorid oleksid LHV kui ettevõtjaga rahul. Me tagame neile piisava tootluse ja see tähendab, et võib-olla me jätame mõningad tehingud tegemata, sest tootlus ei vasta meie eesmärgile,“ sõnas Kitter.

Üks puuduv toode LHV portfellist on kindlustus, kuid kodulaenu pakkumine seda kaasa ei too. „Täna me lisateenuseid juurde ei paku, küll aga vaatame tervet kliendi suhet pangaga. Me ei taha olla ühegi kliendi puhul lihtsalt eluasemelaenu pakkuja. See ei ole meie huvi. Me tahame olla kliendi kodupank, pakkuda talle nii arveldus-, pensioni- kui investeerimistooteid – kõike, mida ta vajab ühelt arveldusasutuselt.“

Laenu pakkumisel vaadatakse klienti

Kui esmas börsiteates kirjutati, et kodulaenu taotlemiseks ei pea olema LHV klient, siis laenu saades tuleb siiski avada arvelduskonto. "Iga laenu teenindamine on mõistlik kui klient kasutab LHV teenuseid. Konto avamine on jah kohustuslik, aga kindlasti LHV panga teised teenused on täna turu tingimustes väga head," rääkis Kitter.

Laenu saamiseks on kohustuslik avada LHV-s arvelduskonto.

Kitteri sõnul on üks argument LHV kasuks see, et klientidel on võimalus maksta laen ennetähtaegselt tasuta tagasi. „Meie klientide elutsükkel muutub. Neil tekib mingil hetkel rohkem likviidsust ja nad tahavad eluasemelaenu kas täielikult või osaliselt tagastada. Me tahame, et see toimuks võimalikult mugavalt, lisatasudeta.“

Küsimusele, kas kuidagi soodustatakse laenu üleviimist LHV-sse, vastas ta, et iga klient valib ise endale finantseerimispakkuja. Üleminekuga seotud tasusid ei kompenseerita. "Me peame lähtuma sellest, et LHV on börsiettevõte, meil on investorid ja aktsionärid, kelle tuluootused me peame täitma ja minnes ebamõistlikku konkurentsi kaotame me tulusust."

Laenu minimaalne suurus on 20 000 eurot ning laenuperiood kuni 30 aastat. Lisaks on üheks tingimuseks tagatise paiknemine Harjumaal ja Tartumaal „Me saame finantseerida ka väljaspool mainitud piirkondi, kuid sellisel juhul vaatame objekti likviidsust ja kvaliteeti ning vaatame rohkem kliendile sisse. Meil paraku on Eestis piirkondi, kus turg ei ole likviidne ja tehinguid tehakse vähe."

Keskmine intressimarginaal jääb Kitteri sõnul keskmise uusmüügimarginaali ringi. "Meie kodulaenu intressimäär on hinnanguliselt 2,4%. Heade klientide ja likviidsete varade puhul räägime tõenäoliselt madalamast määrast."

Paljudes pankades on seatud ka vanuseline piirang: näiteks SEB pangas peab kodulaen olema tasutud 75 eluaastaks. LHV-s sellist tingimust pole. Kitteri sõnul lähtutakse kliendist tervikuna. "Vaatame tema finantsvara, vaatame tema töökohta ja kuidas ta on võimeline laenu teenindama. Äärmiselt oluline on tänapäeval vastutustundlik laenamine ja me peame olema kliendile finantsnõustaja, et kohustused, mis ta endale võtab oleksid talle jõukohased."