Maikuu alguses käis Reuters kaameraga Pyongyangis ja veendus, et eelmise, oktoobris tehtud külaskäiguga võrreldes oli pealinna vahepeal kerkinud mitu 20 või rohkema korrusega pilvelõhkujat, mõned neist juba peaaegu valmis. Peamiselt paistis tegu olevat kortermajadega.

„See, et riik suudab vaatamata ÜRO majandussanktsioonidele oma pealinnas nii kiiresti suuri ehitusprojekte, näitab, et Põhja-Korea majandus saab hästi hakkama,“ kommenteerib videos Lõuna-Korea Industriaalpanga analüütik Cho Bong-hyun. „Ühtlasi kasvab uute korterite elanike lojaalsus Kim Jong-Unile.“

Sageli annab riik kogu maja mingi kindla elukutse valdajate, näiteks õpetajate, tehasetööliste või teadlaste ja nende perede kasutusse. Ent kuna riik kaasab projektidesse järjest enam ka tärkavat erakapitali, läheb korter sageli lihtsalt inimesele, kes jaksab selle eest maksta.

Ehitusprojektide taga on Põhja-Korea versioon avaliku ja erasektori koostööst. Erainvestoriteks on riigi jaoks suhteliselt uus kaubitsejate klass „donju“ ehk „rahamehed“, kes on suutnud koguda kapitali nendes poolpõrandaalustes sektorites, kus riik seda tolereerib. Nüüd on turumajandus jõudmas väikeste aedviljalettide juurest kinnisvaraärisse.