Riik on sammumas pankroti suunas ja ei ole välistatud euroalast lahkumine, hoiatab majandusajaleht The Financial Times.

„Me oleme teavitanud oma juhtkonda, et Kreeka on nüüd maksevõlgades ning ei saa IMFi finantsabi enne maksevõlgadest vabanemist,“ ütles IMFi esindaja Gerry Rice.

Täna toimub Brüsselis järjekordne euroala rahandusministrite erakorraline kohtumine, et arutada Kreeka palvet pikendada kaheaastast abiprogrammi, mis aegus samuti ööl vastu tänast.

Tsiprase teisipäeva õhtul tehtud järjekordne viimase minuti ettepanek abiprogrammi pikendamiseks lükati rahandusministrite poolt tagasi, kuna see sisaldas küll taotlust võlgade restruktureerimiseks, aga ei sisaldanud majandusreforme, mida võlaandjad on kogu aeg omalt poolt nõudnud.

Kreeka palus teisipäeval ka IMFilt tagasimakseks ajapikendust novembrini Fond kinnitas samuti, et selletaoline taotlus jõudis organisatsioonini. Millal ja kas IMFi nõukogu seda aga vaagima hakkab, ei ole veel teada.

Kreeka pealinnas Ateenas avaldasid eile riigi rahvusvaheliste võlausaldajate reformiettepanekutele toetust hinnanguliselt 20 000 inimest. Sama palju inimesi tuli välja ka esmaspäeval, kui aga avaldati meelt EL-i vastu ja nõuti Kreeka võlakoorma kustutamist.

Kreeka võlakoorem moodustab riigi SKP-st hinnanguliselt 180 protsenti.