Raske sudu muutis Hiina pealinna taeva monotoonselt halliks ning paari kvartali kaugusel asuvad majad olid vaevu eristatavad. Neoonreklaamid paistsid hämarusest vaid nõrgalt läbi ning paljud pekinglased kandsid tänavatel erinevaid maske, vahendab Associated Press.

Tillukeste mürgiste osakeste PM2.5 sisaldus õhus jõudis kogu linnas ohtliku üle 600 mikrogrammini kuupmeetri kohta. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ohutu tase on 25. Mõnedes äärelinnades oli osakesi üle 900 mikrogrammi kuupmeetri kohta.

Pekingi kesklinna lastehaigla juures kaebasid vanemad ja vanavanemad sudu mõju üle väikestele lastele ning rääkisid, et saaste on muutnud nende lapsed vastuvõtlikuks sellistele haigustele nagu kurguinfektsioonid ja gripp.

Linnavalitsus andis pühapäeval esimese oranži häire ligi kahe aasta jooksul. Tegemist on neljaastmelisel skaalal tõsiduselt teise hoiatusega. Tehastes ja ehitusobjektidel kästi tegevust piirata.

Testide järgi võib viimase aja ränga saaste taga olla söepõletamise suurenemine, teatas Pekingi keskkonnajärelevalvekeskuse juht Zhang Dawei uudisteagentuurile Xinhua.

Energiavajadus suurenes ebatavaliselt külma ilma tõttu novembris. Suurema osa sellest kuust oli Peking mattunud püsivasse suttu.

Õhu kvaliteet halvenes reedel ja edasi kogu nädalavahetuse. Võimud teatasid, et ei andnud kõrgeima taseme hoiatust, sest ennustatakse, et tingimused paranevad kolmapäevaks.

Pekingi koolidele anti korraldus peatada tegevus vabas õhus.

Tingimusi halvendab külm õhk, mis hoiab saasteaineid maapinna lähedal, teatas Zhang. Samuti puhutakse tuulega Pekingi peale ka ümbritsevate piirkondade saastet.