Stoltenberg ütles, et plaan näeb ette mitmete riikide vägede kasutamise rotatsiooni alusel, mitte vägede alalist paigutamist Ida-Euroopa liikmesriikidesse, vahendab Associated Press.

Stoltenbergi sõnul annavad sõjalised planeerijad soovitused vägede suuruse ja koosseisu kohta sel kevadel.

Sõdurid on erinevatest riikidest, et teha selgeks, et rünnak ühe liitlase vastu on rünnak kõigi liitlaste vastu ning allianss reageerib tervikuna, teatas Stoltenberg pressikonverentsil pärast NATO kaitseministrite kohtumise esimest päeva.

USA suursaadik NATO juures Douglas Lute ütles, et ministrid lepivad kokku raamistikus, kuid tegelik vägede suurus määratakse kindlaks pärast konsultatsioone NATO ülemjuhatajaga Euroopas, USA õhujõudude kindrali Philip Breedlove’iga.

Anonüümseks jäänud NATO ametnik ütles Associated Pressile, et üks kaalutav ettepanek näeb ette brigaadisuuruse väe (ümmarguselt 3000 sõdurit) loomist.

Stoltenbergi sõnul teatasid „paljud liitlased“ kolmapäevasel kohtumisel, kuidas kavatsevad NATO suuremasse kohalolekusse idas panustada. Üksikasjadest Stoltenberg siiski ei rääkinud. Tema sõnul on üldine eesmärk julgustada liitlasi ja heidutada Moskvat venelasi siiski täielikult eemale tõukamata.

„See on mitmete erinevate tasakaalude otsimine,“ ütles Stoltenberg.

Stoltenberg ütles, et kohtub reedel Münchenis Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, ning rõhutab, et NATO-l ei ole Venemaa suhtes vaenulikke kavatsusi.

„Ma rõhutan, et see, mida NATO teeb, on kaitseotstarbeline, see on proportsionaalne ning see on täielikult kooskõlas meie rahvusvaheliste kohustustega, mis puutub meie suurendatud kohalolekusse alliansi idapoolses osas,“ ütles Stoltenberg.