Saatejuhid kirjeldasid väljamõeldud olukorda, kus president peab oma rahva eest seisma. Lähedase naaberriigi president teatab avalikult, et eestlased on psühholoogilised debiilikud erinevalt oma enda targast rahvast. "Kuidas presidendina reageerite?"

Eiki Nestor soovitaks järele mõelda

"Ma soovitaksin lähedase naaberriigi presidendil sügavalt uuesti järele mõelda."

Marina Kaljurand reageeriks jäise rahulikkusega

"Ma arvan, et ütleksin, et ei maksa pöörata liiga suurt tähelepanu sellistele veidratele ülepaisutatud liigemotsionaalsetele väljaütlemistele. Inimesed võivad neid erinevatel põhjustel välja öelda, aga ei maksa sellest liiga palju tuld võtta, ei maksa sellele hakata kohe reageerima. Mina soovitaksin jäist rahulikkust ja oma asja edasi ajamist."

Allar Jõks helistaks naaberriigi presidendile

"Mul on paari nädala tagant üks kogemus, kus läbimõtlemata ütlus on tekitanud palju pahameelt. Seetõttu ma arvan, et kõige parem on see - kui see on lähedase riigi president -, kui helistada ja öelda, et see ei olnud okei, mis te ütlesite, ja siis võtta seda rahulikult ja mitte võimendada selle pealt mingisugust uut teemat, uut tüli. Öelda ka oma rahvale, et ma olen selle naaberriigi presidendiga rääkinud ja ta lubas vabandada. Kui ta lubas."

Mailis Reps selgitaks välja tagaplaani

"Sarnaselt mitme eelkõnelejaga on kõige olulisem anda oma rahvale see sõnum, et oleme rahulikud. Meie oleme väärikad, meie oleme uhked oma rahva üle. Meil ei ole kahtlustki, kui targad, tublid ja nutikad me oleme ja selle sõnumi juurde on väike selgitus, et mis selle taga siis tegelikult on, sest sellisel ütlusel pidi olema mingi tagaplaan. Et kindlasti ma ei võtaks seda kogu lugu, meil on sotsiaalmeedia ainult pealkirjast, meil on tõepoolest vastata küsimusele "miks" ja seda tuleks ka rahvale selgitada. Ausus ja otsekohesus on kindlasti see, mida presidendi käest oodatakse."

Siim Kallas võtaks asja läbi huumoriprisma

"Ilfi ja Petrovi "12 toolis" oli niisugune koht, kus üks võttegrupp ütleb, et "Hingake sügavalt, te olete erutatud". Ma arvan, et seda tulekski huumoriga võtta ja öelda, et kui inimene - isegi, kui ta on kõrges riiklikus ametis - lubab endale selliseid väljendusi, siis tal on mingisugune probleem ja see on tema probleem, kuidas ta selle lahendab."

Mart Helme teeks kainustesti

"Ma ilmselt paluks diplomaatidel järele uurida, kas ta seda öeldes või kirjutades oli ikka kaine."

Täna toimus Delfi ja Eesti Päevalehe toimetuses presidendikandidaatide debatt, millest DelfiTV tegi otseülekande. Debateerimas sai näha Siim Kallast, Mart Helmet, Mailis Repsi, Marina Kaljuranda, Allar Jõksi ja Eiki Nestorit.

Debateeriti Euroopa, välispoliitika ja julgeoleku, riigi ja ühiskonna avatuse või suletuse ning majanduse ja sotsiaalpoliitika, seal hulgas maksude teemal.

Saadet juhtisid Eesti Päevalehe ajakirjanikud Tuuli Jõesaar ja Kärt Anvelt. Oma intrigeeriva küsimuse esitas igale debatis osalejale ka LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg.

Vaata täispikka saadet SIIT.