Tarkvaraarenduse ettevõtte ZeroTurnaround asutaja Jevgeni Kabanovi sõnul on Eesti IT-ettevõtete loodud lahendused kõrgel tasemel, kuid meil tuleks õppida neid ka Eestist väljaspool paremini reklaamima.

"Eestis on maailmatasemel arendusspetsialistid ja disainerid – ka meie haridussüsteem toetab IT-sektori arengut, mida Eesti sarnasel väikeriigil on väga vaja,“ rääkis ZeroTurnaround juht ja EY Eesti Aasta Ettevõtja 2015 Jevgeni Kabanov. „Kuid ükski ettevõte ei soovi, et tema areng peatuks möödapanekute tõttu müügis või turunduses. See on täna üks peamisi põhjuseid, miks paljud idufirmad asutavad lisaks Eestile kontori mõnda välisriiki, kuna sealtkaudu on palju suurem tõenäosus jõuda olulise sihtgrupini.“

Kabanov toob näiteks ZeroTurnaroundi, mis on keskendunud väga spetsiifilisele valdkonnale – ettevõtte eesmärgiks on luua tarkvara, mis lihtsustab programmeerijate tööd. „Tavainimesel on sellise toote olulisust raske hoomata ning üksnes Eesti turu kontekstis ei oleks tõenäoliselt mõtet selle arendamisega üldse tegeleda,“ sõnas Jevgeni Kabanov. „Usun, et paljud äärmiselt geniaalsed ideed jäävadki teostamata, kuna Eesti turg on väga kitsas. Kuid see ei tähenda, et maailmas sinu toote või teenuse järgi vajadust ei ole. Eestis puudub vajalik kogemus ning kontaktivõrgustik, mille kaudu investorite või potentsiaalsete suurklientideni jõuda. Spetsiifiliselt IT-valdkonna toodete turundamine on kindlasti koht, millesse tasuks tulevikus rohkem panustada “

Kabanov sõnab, et ka sarnastel konkurssidel osalemine – nagu seda on EY Aasta Ettevõtja konkurss, on üks oluline osa turundusstrateegiast. Ta soovitab tagasihoidlikel eestlastel rohkem sarnaseid võimalusi enda kasuks tööle panna.

„EY World Entrepreneur Of The Year on üks prestiižsemaid ettevõtjatele suunatud rahvusvahelisi konkursse – tänavu osaleb seal kokku 55 tippettevõtjat 49-st riigist,“ selgitas Eestis aasta ettevõtja konkurssi korraldava Ernst & Young Baltic ASi partner Ranno Tingas. „See on kindlasti antud konkursi suurim tugevus, et seal on erakordne võimalus saada kontakti, luua suhteid ja tutvustada oma tegevusala potentsiaalsetele partneritele ükskõik millisest maailma nurgast.“

Monacosse sõidab Eestist ka tehnoloogiaettevõtte Ridango tegevjuht Erki Lipre, kes valiti rahvusvahelisest seltskonnast ainsa eestlasena viie osaleja hulka, kes pääseb audiitor- ja konsultatsioonifirma EY ettevõtluskiirendisse, mis on noori Euroopa ärijuhte toetav mentorlusprogramm.

EY World Entrepreneur Of The Year kuulutatakse välja laupäeval, 11. juunil Monte Carlos toimuval suurejoonelisel galaõhtusöögil.

Jevgeni Kabanov on tarkvaraarendusettevõte ZeroTurnaround tegevjuht, mille eesmärk on oma toodetega muuta programmeerijad produktiivsemaks. Ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas, Tartus, Bostonis, Prahas ning klientideks on enam kui 5000 tarkvaraettevõtet ligi 100-st erinevast riigist, nende seas Apple, IBM, LinkedIn, Twitter jpt.

Varasemalt on Eesti Aasta Ettevõtja tiitli pälvinud ja Jaan Puusaag (Krimelte OÜ), Indrek Sepp (Pristis AS), Peter Hunt (Wendre AS), Taavi Kotka ja Priit Alamäe (Nortal AS), Ruth Oltjer (Chemi-Pharm AS), Peeter ja Priit Rebane (BDG Holdings OÜ) ning Jüri Raidla (Raidla Ellex Advokaadibüroo OÜ).