Teisipäeval Stockholmis toimunud ametlikul riigivisiidil leppisid Taani ja Rootsi kaitseministrid Troels Lund Poulsen ja Pål Jonson kokku tihedamas koostöös kaitseküsimustes, vahendab Euractiv.

Koostööleping „toetab ja jääb NATO, EL ja Põhjamaade kaitsekoostöö NORDEFCO raamistikku ning seda toetavad regulaarsed kahepoolsed konsultatsioonid“, kirjutati dokumendis.

Kokkulepe hõlmab mõlema sõjaväe kasutuses olevate sõidukite täiendavaid ühishankeid, teatas Taani kaitseministeerium. 2023. aastal leppisid Rootsi ja Taani kokku CV90 sõidukite annetamises Ukrainale, nüüd peavad mõlemad armeed oma varusid täiendama.

„Nii Rootsi kui Taani on kinkinud Ukrainale Stridsfordon 90 (CV90) ja me jagame seisukohta, et Ukraina jätkuv toetus on ülioluline,“ ütles Rootsi kaitseminister.

Taani kaitseministri sõnul on riikidevaheline koostöö veelgi loomulikum nüüd, mil Rootsi on liitunud NATOga ja mõlemad riigid on konkreetselt lubanud teha koostööd Balti regiooni turvalisuse nimel.

Rootsi ja Taani kavatsevad NATO liitlaste huvides laiendada õhuturbealast koostööd Läänemere piirkonnas

Kuna Rootsi plaanib viia oma sõdureid Lätti, tehakse dokumendis ka ettepanek, et mõlemad riigid panustaksid pataljoni või lahingugrupi kohalolekusse Lätis Ādažis.

„Nii saavad Taani ja Rootsi teha rotatsioonipõhist koostööd Taani Valdemari laagrist Ādažis,“ kirjutas Taani kaitseministeerium pressiteates.