„Edaspidi peab see kohus kaaluma arestisanktsiooni,“ ütles Merchan eile, vahendab CNN.

„Härra Trump, on tähtis, et te mõistaksite, et viimane asi, mida ma tahan, on teid arestimajja panna. Te olete Ühendriikide endine president ja võib-olla ka järgmine president,“ ütles Merchan. „Selle otsuse ulatus ei ole mulle arusaamatu, aga lõpuks pean ma oma tööd tegema. Seega nii palju, kui ma ka arestisanktsiooni määrata ei taha /.../ tahan ma, et te mõistaksite, et ma teen seda, kui see on vajalik ja asjakohane.“

Merchan trahvis Trumpi tuhande dollariga. Eelmisel nädalal sai Trump üheksa eelmise „suutropimääruse“ rikkumise eest trahvi 9000 dollarit.

Selle määruse rikkumist saab karistada kuni tuhandedollarise trahvi, kuni 30-päevase aresti või mõlemaga.

„Suutropimäärus“ keelab süüdistataval rääkida potentsiaalsetest tunnistajatest ja enamikust inimestest, kes on kohtus või prokuratuuris või nendega seotud.

Trumpi süüdistatakse kohtuprotsessil 34 punktis äriandmete võltsimises, et varjata väidetavalt seda, kuidas tema tollane advokaat Michael Cohen sai tagasi 130 000 dollarit, mille maksis „täiskasvanute“ filmide näitlejannale Stormy Danielsile, et viimane vaikiks enne 2016. aasta presidendivalimisi oma suhete kohta Trumpiga.

Trumpi valimiskampaania esindaja Steven Cheung nimetas „suutropimäärust“ põhiseadusevastaseks ja ebaameerikalikuks ning kritiseeris kohtunikku ja tema otsust.

USA kõrgete ametiisikute valvamisega tegelev Salateenistus, New Yorgi osariigi kohtuametnikud ja New Yorgi linna vanglate amet koostavad plaane juhuks, kui kohtunik Merchan tõesti Trumpi arestimajja saadab. Endiste presidentide kaitsmise käsiraamatus puudub nimelt lehekülg toimimise kohta sellises olukorras.

Trump rikkus „suutropimäärust“ kümnendat korda, kommenteerides vandekohtu koosseisu.