USA nõustus 2023. aasta jaanuaris saatma Ukrainasse 31 Abramsit pärast Kiievi kuudepikkust agressiivset kampaaniat. Väideti, et kümme miljonit dollarit tükk maksvad tankid on elulise tähtsusega Vene kaitseliinidest läbitungimisel.

Olukord lahinguväljal on aga pärast seda oluliselt muutunud, eriti luure- ja tapjadroonide üldlevinud kasutamise tõttu Vene vägede poolt. Droonid on muutnud tankide kaitsmise keerulisemaks.

Vene rünnakutes on kaotatud viis Abramsit.

Droonide kasutamine Ukraina lahinguväljal tähendab seda, et ei ole olemas avatud maastikku, kus saaks ilma avastamist kartmata sõita, ütles anonüümseks jäänud USA kõrgetasemeline riigikaitseametnik eile ajakirjanikele.

Seega on Abramsid esialgu rindelt tagasi tõmmatud ja USA teeb koos ukrainlastega tööd taktika muutmiseks, teatas USA staabiülemate ühendkomitee aseesimees, admiral Christopher Grady ja seda kinnitas ka kolmas anonüümseks jäänud ametnik.

„Kui mõelda sellele, kuidas võitlus on arenenud, võib koondatud soomustehnika keskkonnas, kus mehitamata õhusüsteemid on üldlevinud, ohus olla,“ ütles Grady sel nädalal intervjuus AP-le, lisades, et tankid on siiski endiselt tähtsad. „On olemas viis seda teha. Me teeme koos oma Ukraina partnerite ja teiste partneritega kohapeal tööd, et aidata neil läbi mõelda, kuidas nad võiksid nüüd kasutada sedalaadi muutunud keskkonda, kus kõik on kohe näha.“

Ühe USA ametniku sõnul ei ole ukrainlased kasutusele võtnud taktikat, mis oleks võinud tankid tõhusamaks muuta.

Ukraina on kasutanud neid piiratult ega ole muutnud kombineeritud relvadega sõjapidamist oma operatsioonide osaks, teatas ametnik.

Ametniku sõnul kaotati mitu tanki Avdijivkast taganemise käigus.

Jaga
Kommentaarid