Venemaa võimud korraldasid 15.-17. märtsil nii Venemaal kui ka okupeeritud Ukraina piirkondades „presidendivalimisi“. Venemaa teatel võitis „valimised“ Vladimir Putin 87,2% häältega. Laialdaselt peeti kolm päeva kestnud sündmust ebaõiglaseks ja kontrollituks. Paljud lääne liidrid ei õnnitlenud Putinit võidu puhul, vaid kritiseerisid „valimiste“ läbiviimise asjaolusid.

Ukrinformi teatel kutsub Euroopa Parlamendi resolutsioon Euroopa Liidu liikmesriike ja rahvusvahelist üldsust üles mitte tunnistama Venemaa „valimiste“ tulemusi legitiimseks, kuna need peeti „Ukraina ebaseaduslikult okupeeritud aladel ja isegi Venemaal ei olnud need vabad ega õiglased ega vastanud põhilistele rahvusvahelistele valimisstandarditele ja seetõttu puudus neil demokraatlik legitiimsus“.

Resolutsioonis rõhutati, et „valimised“ toimusid hirmu ja repressioonide õhkkonnas ning „valimiste“ korraldamine okupeeritud Ukrainas rikkus Ukraina territoriaalset suveräänsust.

„Kutsume üles piirama suhteid Putiniga piirkondliku rahu tagamiseks vajalike küsimustega, samuti humanitaar- ja inimõiguste eesmärkidega, nagu vangide vahetus, küüditatud laste tagasisaatmine Ukrainasse või üleskutse poliitvangide vabastamiseks,“ seisis väidetavalt resolutsioonis.

Jaga
Kommentaarid