USA esindajatekoda toetas täna Ukrainale, Iisraelile, Vaikse ookeani piirkonna riikidele rahalise abi andmist. Lisaks toetati eelnõud , mille sisuks oli riikliku julgeoleku prioriteedid, sealhulgas sanktsioonid Iraani vastu, Vene varade külmutamine ja meede, mis võib viia TikToki üleriigilise keelustamiseni.

Rahalist abi puudutavad eelnõud sarnanesid 95 miljardi dollarise abipaketiga, mille senat veebruaris vastu võttis. Selle nädalani keeldus vabariiklasest spiiker Mike Johnson asjaga edasi liikumast, sest Ukraina abistamisele on vastu esindajatekoja äärmuskonservatiivid, kes on muu hulgas ähvardanud spiikri ametist kukutada.

Kolmapäeval teatas Johnson, et annab esindajatekoja liikmetele eelnõuga tutvumiseks ja muudatuste tegemiseks aega 72 tundi ehk laupäeva keskpäevani, mil toimub hääletus.

Ukraina võitis, spiikri tool kõigub

Ukraina abipakett võeti pärast kuudepikkust viivitust vastu häältega 311:112. Eelnõud toetasid kõik 210 demokraati ja 101 vabariiklast. Selle vastu hääletas 112 vabariiklast.

Mike Johnson

Asjaolu, et rohkem vabariiklasi oli eelnõu vastu, võib spiiker Johnsonile probleeme tekitada. Vähemalt kaks vabariiklast – Marjorie Taylor Greene ja Thomas Massie – on rahulolematud, et Ukrainale antakse toetust enne Mehhiko piiriprobleemi lahendamist, ning ähvardavad alustada spiikri tagandamist.

Green esitas ka eelnõule muudatuse, mis nägi ette, et Ukraina rahastamine viidaks nullini. Greene’i sõnul ei peaks USA kulutama ühtegi „ameeriklaste raskelt teenitud dollarit“ Ukraina abistamiseks. Ta nimetas välisabi „haigeks ärimudeliks“, mis tõmbab tähelepanu siseriiklikelt probleemidelt, nagu lõunapiiri kaitsmine. „Ukraina ei ole isegi NATO liige. Kuid kõige tähtsam asi, mida Washingtonis kuulete, on. „Oh, me peame kulutama ameeriklaste raskesti teenitud maksudollareid Ukrainale ja jätkama raha saatmist Ukrainasse.“,“ ütles ta.

Juhul kui Ukraina abistamise vastu olevad vabariiklased alustavad spiikri tagandamist, pole kindel, kas demokraadid tema toetuseks välja astuks.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi postitas platvormil X: „Olen tänulik Ameerika Ühendriikide esindajatekojale, mõlemale osapoolele ja isiklikult spiiker Mike Johnsonile otsuse eest, mis hoiab ajalugu õigel teel.“ Ta lisas, et demokraatia ja vabadus ei kuku kunagi läbi, kuni Ameerika aitab seda kaitsta. „Täna esindajatekojas vastu võetud ülitähtis USA abi eelnõu hoiab ära sõja laienemise, päästab tuhandeid ja tuhandeid elusid ning aitab meie mõlemal rahval tugevamaks saada.“z

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kommenteeris esindajatekoja otsust sõnadega: „Putinile halb päev. Halb päev kõigile, kes julgesid uskuda, et Ameerika võib kõikuda, kui on vaja kaitsta seda, mida ja keda ta esindab.“

Mida eelnõud sisaldavad?

Ukrainale ligi 61 miljardit dollarit

  • Umbes 23 miljardit dollarit USA relvade, varude ja rajatiste täiendamiseks;

  • 11 miljard dollarit rahastaks USA praeguseid sõjalisi operatsioone selles piirkonnas;

  • Umbes 14 miljardit dollarit, mis aitaks Ukrainal osta relvasüsteeme ja muud kaitsevarustust.

Iisraeli jaoks üle 26 miljardi dollari

  • 4 miljardit dollarit raketitõrjesüsteemidele raudne kuppel ja Taaveti ling;

  • 1,2 miljardit dollarit lähimaa rakettide ja miinipilduja ohtudega võitlevale kaitsesüsteemine;

  • 4,4 miljardit dollarit Iisraeli kaitsekaupade ja teenuste täiendamiseks;

  • 3,5 miljardit dollarit täiustatud relvasüsteemide ja muude tarviliku hankimiseks välismaise sõjalise rahastamisprogrammi kaudu;

  • 9,2 miljardit dollarit humanitaarabi.

Üle 8 miljardit dollari Indo-Vaikse ookeaniala julgeoleku tagamiseks

  • 3,3 miljardit dollarit allveelaevade infrastruktuuri arendamiseks;

  • 2 miljardit dollari ulatuses välismaist sõjalist rahastamist Taiwanile ja teistele olulistele liitlastele;

  • kaitsekaupade ja -teenuste täiendamiseks 1,9 miljardit dollarit Taiwanile ja piirkondlikele partneritele

Pärast esindajatekoja hääletust seotakse vastu võetud eelnõud uuesti üheks paketiks ja need tuleb senatiga kooskõlastada.

Jaga
Kommentaarid