Keskkriminaalpolitsei kübekuritegude büroo juht Ago Ambur:

Politsei palub olla erakordselt tähelepanelik saadetud e-kirjade sisu osas, eriti kui kirja sisu puudutab andmeleket või terviseandmeid. Kõiki, keda andmeleke puudutab, teavitab sellest Allium UPI personaalselt ning seejuures ei küsita teilt täiendavaid andmeid. Palume olla tähelepanelikud, kui teiega võtab seoses selle andmelekkega ühendust keegi teine peale Allium UPI, sest kurjategijad võivad kasutada tekkinud olukorda ära ja hakata raha välja pressima.

Ärge klikkige ühelgi veebilingil ega tehke midagi enne, kui olete täiesti veendunud, et saatjaks on tõepoolest ametlik asutus. Kui keegi, kelle andmed lekkisid saab väljapressiva sisuga teate või kõne, siis tuleb kohe pöörduda politseisse. Sellises olukorras ei tohi kunagi raha maksta ega teha muid tegevusi, mida inimeselt nõutakse. See julgustab kurjategijaid edasi tegutsema ning ei kindlusta andmete tagastamist ega seda, et kurjategija need ise kustutab.

Politsei soovitab:

  • Vaata alati, kellelt see kiri laekus ning loe hoolega läbi kogu sisu.

  • Veendu kirja autentsuses. Kui kahtled kirja usaldusväärsuses, siis võta ühendust saatjaga näiteks kodulehel olevatel kontaktandmetel ning uuri, kas kiri pärines neilt.

  • Kui e-kirjas on link, siis ära vajuta sellele, sest tegemist võib olla lingiga, mille abil püütakse kätte saada sinu pangakontoga seotud andmeid.

  • Kui saad kõne, milles räägitakse andmelekkest, siis katkesta see kohe.

Loe ka: